Избрани Новини

Четири са вече лабораториите в Благоевград за изследване на COVID-19

За предходната седмица потвърдените случаи са 1 111

„За последното денонощие 224 са новоинфектираните с COVID-19 в Благоевградска област. Най-много са в Благоевград – 110 лица, гр.Гоце Делчев – 30, гр.Сандански – 10, в Разлог и Банско – общо 6 случая. В тези два града има тенденция за намаляване на инфектираните, поне за момента. Нормално е в Благоевград да са най-много инфектирани, защото тук се изследват най-много граждани и града е най-голям в областта“, каза за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. 

Тя уточни, че на територията на Благоевград вече работят 4 лаборатории за изследване за COVID-19, които се намират в непосредствена близост една до друга.

За предходната седмица са хоспитализирани 35 лица, потвърдените случаи са 1 111. От тях на домашно лечение са 1 076 лица – с много леки симптоми, има и безсмиптомни. 16 лица са в интензивните отделения на болниците в областта. По думите на д-р Мончева има тенденция за увеличаване не пациентите, които се лекуват в интензивния сектор. Изписаните от болници за долекуване вкъщи за седмицата са 51 лица.

През изминалата седмица са инфектирани лекари, медицински сестри, акушерки, фелдшери и санитари. Активните случаи към момента са 41. Някои от тях са безсимптомни, но са изолирани вкъщи.

Най-много са инфектираните във възрастовата група 25-49 години – 408 лица, 50-64 години – 404 лица, над 80 години – 45 лица, в  групата 25 – 48 години носителите на инфекцията са 28 лица. Във възрастта от 65 до 73 години заразените са 211.

Според д-р Мончева добър вариант е учениците от 6-ти до 12-ти клас да се обучават дистанционно, тъй като в тази възрастова група веднага се наблюдава по-ниска заболеваемост. В детските градини обаче има заболели деца и персонал, както и при учениците от 1-ви до 4-ти клас.

Засега не са обсъждани нови ограничителни мерки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов