Избрани Новини

ДДС за лифт-съоръженията става 9%

3 млн. лв. безвъзмездна помощ ще се предостави на екскурзоводи и планински водачи

ДДС за лифт-съоръженията става 9 %, съобщи пред участниците във форума "Туризъм експо - дестинация Варна" заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. По думите ѝ това пряко ще подпомогне зимния туризъм в страната. Основен акцент на конференцията, сред чиито организатори са Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и общината в крайморския град, са новите бизнес модели в сектора, наложени след пандемията от коронавирус.

„От началото на годината до октомври у нас са почивали над 4,2 милиона туристи, от които 3 милиона българи“, посочи Георгиева. По данни на Министерството на туризма във Варна в местата за настаняване с поне 10 места са отседнали над 425 хиляди гости, от които 205 000 българи.

Приходите от нощувките на нашите сънародници в региона са близо 30 милиона лева, което е с 3 процента повече в сравнение с миналото лято. Сред чужденците най-много са били румънците, следвани от поляци, германци, украинци, чехи, израелци, британци, французи, унгарци.

„Туроператорите и турагентите ще разчитат на подкрепа от 10 милиона лева“, подчерта заместник-министърът на туризма. Ирена Георгиева уточни, че в момента тече оценителният период и до средата на декември фирмите ще получат помощта, а по мярката са кандидатствали 840 туристически предприятия.

Държавата се ангажира да отпусне още по 35 евро на седалка за чартърните полети.

„В тази връзка са осигурени още 55 милиона лева за настоящата и за 2021 г.“, припомни Георгиева. За тази мярка очакванията са, че фирмите също ще получат парите си до края на годината. Заместник-министърът увери, че планът на министерството е мярката да действа и през 2022 г.

„Разработва се механизъм за предоставяне на 3 милиона лева безвъзмездно на екскурзоводи и планински водачи“, потвърди пред участниците на туристическия форум във Варна Ирена Георгиева. Тя изтъкна, че съвместно с бранша ще се подготвят и предложения туризмът да залегне в Националния план за възстановяване и устойчивост. Според министерството целта е отрасълът да влезе в плана или като отделен стълб, или да бъде включен в някои от вече обявените четири. Георгиева допълни, че е създадена работна група, която до края на годината ще направи предложението, което да бъде депозирано пред вицепремиера Томислав Дончев.  



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)