Избрани Новини

Гърция затваря някои сухопътни граници

През ГКПП Маказа-Нимфея ще минават само камиони

Гърция затваря някои сухопътни граници, за да ограничи разпространението на коронавирус на север, съобщава „Keep Talking Greecе”. Правителството е решило да затвори някои от граничните пунктове и да увеличи изискванията за тест за Covid-19. Затворен е един граничен пункт с Албания, а ГКПП Маказа-Нимфея ще остане отворен само за камиони.

„Граничният пункт Кристалопиги (Смърдеш) се затваря от 06:00 ч. сутринта в петък, 20 ноември 2020 г.“, обяви правителственият говорител Стелиос Пецас. Той добави, че „граничните пунктове Какавия (Албания), Евзони (Северна Македония) и ГКПП Кулата-Промахон (България) ще останат отворени.“

Пецас добави, че тези, които влизат в страната, в допълнение към задължителните отрицателни PCR тестове, направени 72 часа преди пристигането в Гърция, ще преминат и през бързи тестове по границите. По отношение на епидемиологичната тежест в Северна Гърция, той заяви, че контролът за спазване на мерките за защита и блокирането ще се засилят.

В страната се чуват упреци, че високите цифри на заболели се дължи не само на неспазване на мерките, но и на сезонните работници, които идват в Северна Гърция от съседни страни и от райони с голямо епидемиологично натоварване. Държавната телевизия ERT TV съобщи от Кристалопиги в 3:00 часа следобед, че все по-малко сезонни работници идват в страната и все повече напускат Гърция, за да не бъдат затворени тук. Не е ясно дали граничният пункт ще остане отворен за търговски транспорт, съобщи ERT, добавяйки, че трябва да се изчака публикуването на съответното решение.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)