Избрани Новини

Ще се състои Българо-турски онлайн бизнес и инвестиционен форум

Форумът е на 25-ти ноември от 10 часа

В резултат на постигната договореност между министъра на икономиката на България Лъчезар Борисов и министъра на търговията на Турция Русхар Пекджан в качеството им на съпредседатели на Смесената българо-турска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, на 25 ноември Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и нейният турски партньор, Съветът за външнотърговски отношения на Турция (ДЕИК), организират съвместен бизнес и инвестиционен форум с двустранни срещи.
Турция е един от водещите търговски партньори на България, като географската близост и потенциалът на пазарите предопределят високата активност между българските и турските фирми. За второто тримесечие на 2020 г., Турция заема 4-то място в износа с дял от 6.7% (след Германия, Румъния и Италия) и 5-то място във вноса с дял 6.7% (след Германия, Русия, Румъния и Италия). Двустранният стокообмен достига 1 868.5 млн. евро, като отбелязва спад спрямо същия период на 2019 г. с 9.5%. Износът на България за Република Турция възлиза на 907 млн. евро, а вносът на страната ни е 961.5 млн. евро.
В условията на затруднени физически контакти, бизнес форумът ще се проведе онлайн и ще бъде открит от двамата министри Лъчезар Борисов и Рухсар Пекджан. Участие в официалната част на събитието ще вземат представители на българските институции, ангажирани с насърчаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Целта на бизнес проявата и на двустранните срещи е да бъдат активизирани търговско-икономическите отношения между България и Турция, да бъдат разкрити нови възможности за търговско и производствено сътрудничество и делови партньорства, както и да бъдат насърчени инвестициите в двете страни.
Българо-турския онлайн бизнес и инвестиционен форум с двустранни срещи ще се проведе на 25 ноември от 10.00 ч. На форума могат да участват фирми от следните сектори на икономиката: автомобилостроене (в т.ч. електроника и електротехника), машиностроене и мехатроника, информационни и комуникационни технологии и химическа промишленост.
Желаещите да се включат в събитието следва да заявят своето участие, като се регистрират на следния линк: https://forms.gle/8v3fZ5kJDrUf9TnH7 най-късно до 20.11.2020 г. След регистрация всички участници ще получат проектна програма, код за достъп до онлайн платформата, на която ще се проведе форумът и актуален списък на турските фирми до 2 дни преди събитието. Допълнителна информация бихте могли да получите от Светла Запрянова на тел. 02/940 79 75 или на имейл адрес: s.zapryanova@sme.government.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов