Д-р Виткова: Разкриването на COVID отделения във всички болници бе грешка - blagoevgrad.utre.bg

Д-р Виткова: Разкриването на COVID отделения във всички болници бе грешка

23 ноември 2020, 11:33 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Нова ТВ, кадър

    Изтичането на кадри също е голям проблем

Дори сега е възможно да се изградят болници само за коронавирус и т.нар. “чисти болници”

„Отношението на обществото към пандемията от коронавирус, разнопосочните мерки, пропиляното време да се организират нещата и политизирането на проблема са основните причини за високата смъртност в България”. Tова това заяви по Нова ТВ бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

Според нея основна грешка е разкриването на COVID отделения във всички болници. Виткова смята, че дори сега е възможно да се изградят болници само за коронавирус и т. нар. “чисти болници”.

„Тепърва, когато отмине пандемията, ще бъдем малко по-категорични в изводите, които ще направим. А именно – дали краткият локдаун не е по-ефективен, отколкото „влаченето” в половинчати мерки, когато можем да получим две в едно – висока смъртност и икономически последствия”, заяви д-р Виткова.

Тя даде пример и с абсурд сред мерките. “Да спреш плановите операции преди да са затворени нощните заведения не може да бъде мярка, която да се обясни логично”, категорична е Виткова.

Изтичането на кадри също е голям проблем по думите на бившия здравен министър. „Проблемът не е настоящ. В момента търпим последствията от 20-годишното пасивно наблюдение на системата”, категорична в д-р Виткова.

Тя обясни, че легла в България има достатъчно като брой, но в някои региони има недостиг, а в други са повече от необходимото.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета