Православната църква почита паметта на Свети Стилиян - blagoevgrad.utre.bg

Православната църква почита паметта на Свети Стилиян

26 ноември 2020, 09:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    БПЦ

    Наречен е Детепазител

Той е закрилник на бебетата и малките деца

Днес Православната църква почита паметта на Св.Стилиян Пафлагонийски.

Свети Стилиян Пафлагонийски, наречен Детепазител, е закрилник на бебетата и малките деца. Прозвището си божият служител получава заради умението си да лекува малки деца и особено бебета.

В деня на неговия празник майките на бебета омесват и раздават питки, намазани с мед и варено жито за здравето на децата. Питките се раздават на близки, приятели и роднини, които пожелават здраве на детето и приканват св.Стилиян да бди над него.
Името на светеца се прославило и с това, че бездетните раждали прекрасни и здрави деца по неговите молитви. На иконите се изобразява като възрастен мъж, най-често с извършваща благославящ жест дясна ръка, държащ пеленаче. На свитъка, който светията държи в ръцете си, пише: "Получих дар от Бога да бъда пазител на децата".
Името Стилиян в превод означава "стълб". То произхожда от глагола "стилоно", което в превод от гръцки означава "укрепва" или "укрепващ здравето на децата".
В черквата на с.Сатовча, Гоцеделчевско, има икона, на която Св.Стилиян е прегърнал 14 пеленачета. Според народната вяра през деня не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата.
Имен ден празнуват Стилиан, Стилиана, Стилиян, Стилияна, Стелян, Стела, Стилян, Щерян, Щеряна, Щилиан, Щилиана, Щилиян, Щилияна.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета