Избрани Новини

Проверяват всички строителни обекти

Обобщеният доклад трябва да се предостави на ВАП в кратък срок

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ да извършат проверка дали на строителните обекти в страната се спазват нормативните изисквания и задължения за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работниците по строежите.

Във ВАП е образувана преписка въз основа на редица статии в медиите, в които се цитират данни за настъпили инциденти с работници при извършени строителни работи в периода май-ноември 2020 г. Във връзка с конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазването на законността в защита на държавния и граждански интерес, както и за предотвратяването на подобни инциденти, ВАП сезира контролните органи.

По време на проверките следва да стане ясно дали на строителните обекти се спазват условията, цитирани в Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗЗБУТ).

Резултатите от проверката следва да бъдат обобщени в доклад, в който да присъства информация за направените констатации, предприетите мерки и действията за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, както и дали са санкционирани нарушители. Ако по време на проверките се установят данни за нарушения от компетентността на други контролни органи или престъпления от компетентността на съответна прокуратура, следва и те да се уведомят.

Обобщеният доклад трябва да се предостави на ВАП в кратък срок.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)