Избрани Новини

Продължават индивидуалните занимания в социалните центрове

Това са дневни центрове, центрове за обществена подкрепа и центрове за рехабилитация

Центровете за рехабилитация и социална интеграция, Дневните центрове и Центровете за обществена подкрепа ще продължат да провеждат индивидуални занимания със записаните в тях деца, младежи или възрастни. Това включва работа с рехабилитатори, психолози, социални педагози, логопеди, слухово-речеви рехабилитатори и други специалисти. С влизането в сила на ограниченията заради пандемията от Ковид-19 се ограничава работата в групи. В същото време желаещите да ползват тези центрове може да бъдат насочвани към тях след предварителна оценка на потребностите и при наличие на свободни места. Такива инструкции бяха изпратени и от Агенцията за социално подпомагане (АСП) към общините. В правомощията на кметовете на общините, в качеството им на доставчици на социалните услуги, е предприемането на мерки и действия, насочени към превенция на риска от разпространението на COVID-19 и осигуряване безопасността на потребителите и персонала в услугите за стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Настаняванията в специализираните институции и в социалните услуги резидентна грижа е само в случаи на категорично доказана спешност и при липса на друга алтернативна възможност. Обикновено тези случаи се отнасят за хора в невъзможност сами или с помощта на своите близки да задоволяват ежедневните си потребности, както и за изпаднали в кризисна ситуация. По смисъла на Закона за социални услуги „Кризисна ситуация" е такава, при която човек е в безпомощност, нестабилност или в опасност за живота, не подлежи на хоспитализация и не е в състояние да се справи сам или с помощта на друг.

При спешните случаи нуждаещият се може да бъде настанен след представяне на отрицателен PCR тест за коронавирус, направен не по-рано от 48 часа преди постъпване в социалната услуга. За хората, които нямат възможност да поемат за своя сметка или с помощта на близките си разхода за PCR теста, АСП може да отпусне еднократна помощ. Деца или възрастни може да бъдат настанени по спешност и без проведен PCR тест, като задължително се създава организация да бъдат изолирани в самостоятелна стая за 14 дни, стриктно се спазват всички противоепидемични мерки и се проследява здравословното им състояние за поява на симптоми на COVID-19. Ако такива се проявят, трябва да бъде направена незабавна консултация с личния или друг общопрактикуващ лекар.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)