Избрани Новини

Излезе от печат новата книга на Йорданка Маринова – "Райкя"

Това е биографичен роман за живота и делото на Райна Княгиня

Излезе от печат новото заглавие на Йорданка Маринова – "Райкя". Авторката на "Кралицата на краставиците" ни поднася биографичния роман за живота и делото на Райкя Попгеоргиева Футекова-Дипчева (Райна Княгиня).

Райкя е истинското име на Райна Княгиня. Настоящата книга е нейната първа романизирана биография. Повествованието създава богата картина на времето, в което Райкя живее, и разказва в детайли за известни личности и събития, както и за някои, останали встрани досега.

Вниманието е насочено изцяло към Райкя – толкова знайна и толкова непозната все пак. Изграденият образ е апотеоз на жената, българката, с нейния неподвластен на времето всеотдаен патриотизъм и присъщ героизъм, с нейната способност да извърви докрай пътя, който сама е избрала за правилен, без да се прекърши от трудностите. Символ на тази българка става Райкя.

Райна Княгиня се свързва исторически единствено с ушиването на бунтовническото знаме, а романът „Райкя“ извайва нейната човешка същност – духовно богата, морално извисена, силна, справедлива, скромна, мъдра.

Романът „Райкя“ е вълнуващо, динамично написано, богато и безценно помагало да се изрази закъсняло признание към една от най-великите българки.

Книгата е издание на издателство ИвиПет.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)