Православният свят тачи днес свети пророк Наум - blagoevgrad.utre.bg

Православният свят тачи днес свети пророк Наум

01 декември 2020, 09:21 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    pravoslavieto.com

Предсказал много събития и утешавал верните Божии служители

Свети пророк Наум живял 700 години преди Рождество Христово. 200 години преди него пророк Йона, по Божия заповед предсказал разрушението на Ниневия речник за големите беззакония на нейните жители. Ниневитяни се покаяли и Господ отменил строгата си присъда. След известно време те пак се развратили и тогава Бог чрез устата на пророк Наум им открил страшните бедствия, които ще ги постигнат. Пророчеството се сбъднало точно. Ниневия, един от най-големите и богати градове на древния свят, била разрушена дo основи и разграбена от враговете. Разливането на рекъ Тигър довършило опустошението. Сега едва може да се познае мястото, където е бил тоя грамаден град.

Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал верните Божии служители чрез откриване на евангелските обещания.
Времето на служението на порок Наум се отнася към втората половина на царуването на иудейския цар Езекия, тоест към 745-714 г. пр. Р.Хр. (след разрушаването на Израилското царство).

За другите обстоятелства от живота на пророка не се знае нищо. Според преданието, той починал на 45-годишна възраст и бил погребан в отечеството си.

Днес православната църква почита също и паметта на Св.Филарет Милостиви, Св.Стефан Урош, цар Сръбски и архиепископ Серафим (Соболев).Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета