Избрани Новини

Конкурсът "Дърво с корен“ отново търси историите на любими дървета

Провежда се за 11-ти път

Кои са любимите на хората дървета? Какво ги прави по-различни и толкова ценни за нас? За единадесета поредна година фондация „ЕкоОбщност“ търси отговор в конкурса „Дърво с корен“. Той събира онези скъпи на сърцето ни дървета, с които ни свързват лични или семейни спомени, които са се превърнали в пазител на дадена природна местност или населено място, които сплотяват общностите и са неделим участник в техните делници и празници. Конкурсът търси нашата жива връзка с природата и ни припомня огромната роля на дърветата – роля, която не се свежда само до благата, с които ни даряват – свеж въздух, чиста вода, място за почивка и зареждане сред природата, но се простира и до значението и непреходното им присъствие в народната ни памет, обичаи, култура, символика.

Как да включите вашето любимо дърво в надпреварата?

Разкажете за него! Уловете красотата му в снимки, споделете неговата история, опишете защо е важно за вас и изпратете предложението си на tree@bepf-bg.org  до 15 декември 2020 г.

Конкурсът е отворен за участие към всички и приема номинации за дървета от цялата страна. Те ще се състезават за титлата „Дърво с корен“ на 2020 година, а победителят ще получи като награда оглед от специалисти и препоръки за подходящи грижи.

Измежду всички постъпили предложения ще бъдат отличени дървета и в следните допълнителни категории:

„Млад природолюбител” – за истории на дървета, които са засадени от или за които се грижат деца на възраст между 6 и 14 години.
„Вековните дървета говорят” – за вековни дървета, които са толкова забележителни, почитани и обичани, че заслужават нашето внимание и признание.
Всички изпратени за участие в конкурса номинации за дървета ще бъдат разгледани от жури, което ще определи победителя в категория „Млад природолюбител“ и ще излъчи финалистите в „Дърво с корен” и „Вековните дървета говорят”.

Изборът на победителите ще се осъществи чрез онлайн гласуване, което ще се проведе от 25 декември 2020 г. до 20 януари 2021 г. на интернет страницата  на фондация „ЕкоОбщност“. На Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“ ще бъдат публикувани всички получени предложения и новини около надпреварата. Можете да се запознаете с интересните истории и да харесате страницата и дърветата, които станат ваши любимци. Не забравяйте обаче, че онлайн гласуването ще се състои на интернет страницата на конкурса, а не в социалната мрежа!

Конкурс „Дърво с корен 2020” на фондация „ЕкоОбщност” се провежда с подкрепата на „Асоциация на арбористите в България“ и „Адвенчър нет”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)