Избрани Новини

Благоевград ще строи нов православен храм

Комисията избра предложения от Неврокопската митрополия проект

Днес в зала „22-ри септември“ - Благоевград 18-членна комисия разгледа и обсъди 4 проектни предложения от конкурсната надпревара за изработване на проект за нов православен храм „Св.вмчк Мина“, който ще бъде изграден в района на открития кооперативен пазар в  Благоевград. В комисията със заповед на кмета бяха включени 18 участници, от които 8 представители на Общинския съвет, представители на общината, архитекти и представители на Българската православна църква заедно с Негово Високопреосвещенство Неврокопския  митрополит Серафим. Председателят на комисията инж.Румен Томов представи 4-те идейни проекта, като следва:
1. Идеен проект от арх.Чонков
2. Идеен проект от арх.Сандев
3. Четири варианта от арх.Параскова
4. Идеен проект, предоставен от Неврокопска митрополия, изработен от арх.Витанов
След като и четирите проекта бяха обсъдени, комисията се обедини около това, че водещи в избора следва да бъдат представителите на Българската православна църква. С 16 гласа „за“, 1 “въздържал се“ и един отсъстващ комисията прие предложението, направено от Неврокопската митрополия.
Приетото предложение е за площ на имота: 1 658,459 кв.м със застроена площ от 489,445 кв.м и разгъната застроена площ от 589 кв.м, което според Неврокопския митрополит Серафим е един не много голям, а среден храм, имайки предвид това, че ще бъде централен.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)