Отбелязваме Световния ден за премахване на робството - blagoevgrad.utre.bg

Отбелязваме Световния ден за премахване на робството

02 декември 2020, 09:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    maxpixel

Робството е социално-икономическа система, при която хора са разглеждани като собственост

На 2 декември ООН отбелязва Международния ден, напомнящ премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г.
Робството е социално-икономическа система, при която хора  са разглеждани като собственост. Тези хора не притежават лична свобода и са подложени на принудителен труд. Робите могат да бъдат притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане. Лишени от правото да се придвижват, да отказват да работят или да искват заплащане за труда си. В някои правни системи собствениците дори имали правото да убиват своите роби.

Робството е официално забранено във всички държави в света, но според различни оценки броят на съвременните роби е между 12 и 27 милиона души – едно от най-ниските относителни нива в световната история. Повечето от тези хора са дългови роби, главно в Южна Азия, които са загубили свободата си като обезщетение за неизплатени задължения.
В развитите страни съвременното робство е свързано преди всичко с трафика на хора, главно на жени и деца с цел проституция.

Съществуват свидетелства за наличието на робство при много култури още във времето преди най-ранните писмени източници. Смята се, че масовото робство изисква стопански излишъци и сравнително висока гъстота на населението. То вероятно се развива едва с появата на земеделието по време на започналата през 11 хилядолетие пр.н.е. Ранни археологически сведения за наличие на робство са праисторически погребения от Долен Египет, датирани към 8хилядолетие пр.н.е.
Най-ранните писмени сведения са части от Законника на Хамурапи, съставен в Месопотамия през 18 век пр.н.е. В него се предвижда смъртно наказание за тези, които подпомагат бягството на роби.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета