Избрани Новини

Банско получи престижна награда за международно сътрудничество

Тя е за разработен проект съвместно с турската община Ерзурум

Община Банско спечели безапелационно награда за „Международно сътрудничество” в престижен международен конкурс. Призът бе обявен на проведена онлайн тържествена церемония в Истанбул на 2 декември вечерта. Наградите на градове и общини в дванадесет категории бяха раздадени за 11-ти пореден път от авторитетното турско списание Özelkalem, специализирано в областта на местната политика и самоуправление в Турция и по света, и от новинарската агенция Hiby Hiby News Network. В проведената преди награждаването дискусия на кметове от целия свят се включи и кметът на община Банско Иван Кадев.
Комисията за подбор на номинираните градове и общини е съставена от изключително авторитетни учени в областта на политиката, икономиката, архитектурата, градоустройството и регионалното развитие от различни турски университети, чиято работа е ориентирана в посока свързване на науката с практиката. Журито оценява проекти за управление на бедствия, градски дизайн, градска трансформация, градски транспорт, защита на културното и природно наследство, опазване на околната среда, културни, художествени и туристически дейности, оциална отговорност, управление на участието, Е-община, градска икономика и международно сътрудничество.
Общо 73 бяха раздадените награди в различните категории, но в категория за „Международно сътрудничество” беше връчена единствена награда и тя бе присъдена на община Банско за разработения съвместно с турската община Ерзурум „Проект за сътрудничество за зимен туризъм, съобразен с околната среда“. Проектът още е в процес на изпълнение и се реализира по схемата за безвъзмездна помощ от ЕС, финансирана от Европейския съюз. По него бяха установени връзки между местните власти в ски центровете Palandöken и Банско със специална цел да се проучат и увеличат практиките за енергоспестяване в ски центровете.
„Сътрудничеството ни убеди колко много общи неща има между Банско и Ерзурум и ни показа, че целите, които си поставяме, и проблемите, които решаваме, са близки въпреки голямото разстояние между двата града и голямата разлика в мащабите”, сподели пред колегите си кметът Иван Кадев в онлайн дискусията. Той посочи, че въпреки неголемите си размери, Банско предлага туристически услуги на световно ниво през цялата година, а през зимата градът домакинства състезания на най-добрите скиори на планетата.
„Банско с гордост показва на гостите си своите многобройни исторически, културни и природни забележителности, ежегодно предлага богата културна и фестивална програма, осигурява разнообразни туристически услуги, като разширява периметъра им и в съседните селища, където има минерални извори”, разказа Иван Кадев.
С всеобщо одобрение бе приет призивът на кмета на Банско с обединени усилия да се използват и развиват природните дадености, но това да бъде екологосъобразно, за да бъде запазена природата за следващите поколения.
Иван Кадев изказа благодарност за доброто сътрудничество на кмета на Община Ерзурум Мехмед Секмен и на главния секретар Зафер Айнали.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)