Избрани Новини

Хлябът поскъпва с 10 стотинки

Поскъпването е заради кризата с COVID-19 и проблема с лошата реколта

Поскъпването на хляба с 9-10 стотинки е заради кризата около COVID-19 и проблема с лошата реколта. По-висока е цената на пшеницата, а оттам и на брашното. Търсенето е по-голямо от предлагането. Това заяви по NOVA председателят на УС на НБСХС – Мариана Кукушева. „Имаме увеличение на енергията, петрола, транспорта и много други разходи. Не мога да кажа колко трябва да е реалната цена на всеки производител. Категорично казвам, че съгласно Закона за храните вече търговците не могат да върнат хляба към своите доставчици. Затова е наложена практиката всеки следобед и вечер хлябът, доставен сутринта, да е с намалена цена”, каза тя.

Нейната препоръка към търговците е той да бъде изложен в „зелените“ коридори, за да може възрастните хора да го закупят без увеличение на цената. Според Кукушева пандемията е довела до по-голямо търсене на зърнените пазари и скок в цената на пшеницата и брашното. Тя увери, че работниците в бранша също са на първа линия и има риск от заразяване с коронавирус, някои са загубили битката с опасния вирус. Даде пример, че един дистрибутор зарежда по 50-60 търговски обекта.

"Нямаме хоум офис. Произвеждаме хляба на България всеки ден. Рискът, който поемат работещите при нас, не е по-малък от риска на полицаите. Когато държавата повиши заплатите на полицаите, ние нямаше как да не отговорим на изискванията на пазара на труда и също увеличихме заплатите“, каза още Кукушева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов