Избрани Новини

Книги по домовете в Благоевград доставя мобилна библиотека

Лично директоръг със своя автомобил извършва тази услуга

Осезателно увеличение на читателите в месеците на пандемия отчитат в Регионалната библиотека "Димитър Талев" - Благоевград, информира БНР. Оказва се, че в дните на извънредната обстановка  заради силно ограничените ни социални контакти и повечето свободно време, с което разполагат мнозина, четенето се превръща във все по-предпочитан начин за домашно занимание. Но не всички читатели могат лично да отидат до библиотеката, за да вземат своята любима книга. Затова ръководството на Регионалната библиотека в Благоевград организира мобилна библиотека, която доставя предварително заявени книги до адрес.

"Инициативата е на нашия директор Дора Ангелова. Тя сама, със своя автомобил извършва тази услуга. За всички наши читатели разполагаме с електронен каталог, който е поместен на сайта на библиотеката, където могат да проверят наличните заглавия, които те търсят. Другият вариант е нашата фейсбук страница. Имаме имейли, телефони. Много са начините, чрез които хората могат да се свържат с нас и вече има читатели, които наистина го правят", разказва Кристина Тонева от Детския отдел.

От около седмица мобилната библиотека вече доставя книги до домовете на читателите. Това са хора, които изпитват страх да посетят библиотеката заради коронавируса. Родители с малки деца, които не могат да излязат, за да си вземат лично книгата или възрастни хора, които са трудно подвижни.

"По този начин се опитваме да бъдем полезни на нашите читатели в тази пандемична обстановка. Доста обогатяваме фонда на библиотеката. Всячески се надяваме да бъдем близо до нашите читатели", допълни Кристина Тонева.

Според нея има значително увеличение на новите читатели в месеците на пандемия. Поради тази причина голяма част от коледните инициативи на библиотеката тази година ще се проведат онлайн. Новото, което предстои, е ремонт на Детския отдел.

"Благодарение отново на нашия директор имаме алтернатива, за да направим Детския отдел по-топъл и по-приветлив за нашите читатели. Вече имахме хубави проекти, които те виждат поетапно. Вече сме изрисували и украсили с любими герои стените на Детския отдел. Очакват ни още подобрения", допълни библиотекарят.

Кристина Тонева пожела на всички читатели да бъдат здрави и да осъзнаят колко е необходима библиотеката за тях и техните деца. Тя прикани всички читатели и родители на малките читатели да бъдат до децата си, за да им помогнат и те да бъдат по-отговорни, да следят сроковете на техните книги, защото някой от тях закъсняват с връщането. Това е проблем, тъй като поради увеличения читателски интерес най-новите и търсени книги не достигат за всички.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов