Избрани Новини

Безразборното и дълго пиене на витамини е опасно

Селен, цинк, витамини D и C - COVID-19 ги направи в пъти по-търсени

Безразборното пиене на витамини може да се окаже опасно, ако не знаем кога да спрем да ги приемаме - това предупреждават специалистите, информира БНТ. От самото начало на пандемията стана ясно, че има витамини, които помагат на имунната система срещу COVID-19. Тези витамини започнаха да се купуват в пъти по-често.

Селен, цинк, витамини D и C - COVID-19 ги направи в пъти по-търсени.

"Витамин D близо 5 пъти повече се продава спрямо миналата година. Селенът също се продава 3 пъти повече", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Във витамините и минералите не би имало нищо вредно, ако идват от храната.

"Чрез храната не можем да ги предозираме, но можем да ги предозираме чрез хранителни добавки", обясни доц. д-р Лалка Рангелова.

Или иначе казано - ако пием витамин D "профилактично" и не сме го спрели вече месеци наред, то и този витамин може да се окаже вреден.

"Токсичен за черния дроб, за бъбреците, за сърдечно-съдовата система. Нищо прекалено не е добро, дори и с един витамин C не трябва да прекаляваме. Ако приемаме вече по-големи количества от 2 грама на ден, това вече е рисково за нашия организъм, най-малко за камъни в бъбреците", допълни доц.Рангелова.

Освен в дозата рискът е и в продължителността. И затова специалистите съветват кога и за колко време да приемаме витамини профилактично.

"Да бъде през есенния период, съответно през ранната пролет и да бъдат кратки курсове. Не повече от един месец. Не трябва да бъде без знанието най-малко на личния ни лекар", категорична беше доц.Рангелова.

Защото иначе цената, която плащаме, за да сме здрави, може да ни излезе скъпо, ако прекалим.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов