Избрани Новини

Христо Терзийски: 25 526 човека са получили глоби за неносене на маска

Oруги 25 хиляди са получили предупреждение

От 13 март досега 25 526 човека са получили актове с глоби за неносене на предпазна маска, а други 25 хиляди са получили предупреждение. Това съобщи вътрешният министър Христо Терзийски по Нова телевизия.

Санкцията за физически лица е между 300 и 1000 лв. при първо нарушение. Двама души имат и ефективна присъда за неспазване на карантина - от Пловдив и Русе.  Те са лишени от свобода за три месеца, а лицето от Пловдив има и наложена глоба от 10 хил. Лв, уточни Терзийски.

От 1 декември са проверени 1909 търговски обекта, съставени са 19 акта, 5 от които са в София, както и 396 протокола за предупреждение. Те са за неспазване на дистанция и други нарушения. Миналата седмица проверяващите са открили работещо заведение с 40 човека, тази събота са открити още 3 работещи ресторанта, единият отново с 40 човека. От 500 и 2000 лв. за първо нарушение и до 5 хил. лв. за второ е санкцията за юридически лица.

Терзийски беше категоричен, че ще се ваксинира - и като ръководител, за да даде пример, и по лични убеждения. 11 202 служители на МВР са обявили, че са в готовност да си поставят ваксина. Той припомни, че правителството отпусна 28 млн.лв за министерството - по 500 лв. на служител и 5 млн.лв. за компютърен томограф, техника за унищожаване на медицински отпадъци в болницата. В момента полицаите са спокойни и работят при нормални условия.

Въпреки икономическата криза тази година, няма ръст на престъпленията, каза още вътрешният министър. Напротив - всички видове престъпления са намалели спрямо миналата година, освен домашното насилие, което се запазва на същите нива.

„Намаляването е при кражбите и измамите. Наблюдаваме обаче същото ниво на престъпна дейност при домашното насилие, в сравнение с 2019 г. Всичко останало върви надолу”, добави министърът. Той коментира и опита за въоръжен грабеж на магазин в София, при който жена нахлу в магазин на голяма хранителна верига, насочи пистолет в слепоочието на касиерката и поиска оборота.

Министърът посочи, че жената е на 34 години без криминални прояви. „Характерното за случая е, че тя не е предприела мерки, за да се дегизира. Задържана е за 72 часа и ще бъдат назначени психиатрични експертизи. Нямаме данни да работи някъде, вероятно е безработна. Причините и мотивите се изясняват. Оръжието е било газово, на неин близък”, поясни Терзийски и добави, че обясненията не извършителката не са достатъчно адекватни.

Министърът обърна внимание и на случая, при който рецидивист се представи за касиер и открадна част от пенсията на възрастен мъж в София.

„Задържаният много скоро е излязъл от затвора и към настоящия момент сме документирали два случая, извършени от него. Мисля, че ще си получи заслуженото”, добави Терзийски.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)