Избрани Новини

Проверяват дали в парк "Пирин“ са избити диви кози

Поводът са публикувани в социалните мрежи снимки на застреляни и изкормени 14 бременни животни

Прокуратурите в Сандански и Разлог, както и Дирекцията на Националния парк „Пирин“, проверяват сигнал за избити диви кози. Поводът са публикувани в социалните мрежи снимки на застреляни и изкормени 14 бременни животни.

От Съюза на ловците и риболовците смятат, че снимките, публикувани от природозащитника Тома Белев, най-вероятно са от пролетта, тъй като в момента е почти невъзможно женските да са в толкова напреднала бременност.

Белев твърди, че е получил снимките от свой познат, който обаче отказва повече информация. Дивата коза е „защитен вид”, а убийството на такова животно се наказва със затвор до 5 години, предаде БНР.

Местните органи на прокуратурата вече са сезирани и са започнали проверка дали това е истински случай или умишлена манипулация с цел публични или политически дивиденти, съобщава ЕкоНовини.бг. Медията е потърсила експерти, според които снимките са стари или изобщо не са от България.

В местността, която е описана към снимките - Каменица в Пирин, имала почти един метър сняг, а на кадрите се вижда зелена трева. Другият съмнителен момент е, че женските диви кози се разгонват през месеците ноември и декември. Бременността на животните трае между 25 и 27 седмици. В момента те са на етап ембрионална бременност и няма как да имат ярета - козите раждат април и май.

Освен това са изразени съмнения, че окраската на козите не прилича на подвида балканска дива коза, която живее в България.

Публикацията на Белев вече е изтрита, но не е ясно дали сам е направил това или снимката му е била счетена за неуместна от Фейсбук.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов