Избрани Новини

Звездно жури ще определи кои са най-добрите млади пишещи българи

Крайния срок за изпращане на творби е 11 януари 2021

Ясно е журито на седмото издание на престижния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш“.
Звезден състав от изтъкнати журналисти, писатели, редактори и преподаватели приеха поканата на организаторите – Фондация „Шанс за децата и природата на България“ да отличат най-добрите млади литературни таланти за 2021.
Митко Новков, Невена Праматарова, Радослав Гизгинджиев, Иван Тотев и Димитър Стефанов ще журират в етаблирания конкурс на тема „Разказ в 10 изречения“. Темата не е случайна, тя е свързана с десетгодишния юбилей от създаването на фондацията, подкрепяща успешно млади таланти в сферата на науката и изкуството.
Председател на авторитетното жури е Митко Новков, магистър по психология и философия, доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св.Климент Охридски“. Директор на програма "Христо Ботев" на БНР и водещ на предаването „Премълчаната история“ по програма „Христо Ботев“. Автор е на 8 книги: „Изядената ябълка”, „БАРТвежи”, „Подир сенките на литературата”, „Нервът телевизия”, „От Медуза до Магрит“, „Намерени в превода“, „От Мърквичка до Минотавъра“. Литературен критик, медиен наблюдател, театрален, кино и художествен анализатор, колумнист на Портал "Култура", водещ на "Критическите хроники" на сп."Съвременник". Митко Новков е и преподавател в НБУ по "Радио и телевизионна журналистика". Носител на няколко национални награди: "Паница" за публицистичен анализ, "Хр.Г. Данов" за представяне на българската литература, "Златен Пегас" на Община Бургас за белетристична книга, награда на гр.Левски на името на Георги Парцалев за есе.
Член на журито е и Невена Праматарова, журналист в Българското национално радио. В момента е водеща на седмичното предаване за изкуство и култура “Артефир“ на програмата за култура и образование „Христо Ботев“. Невена е един от преподавателите в Академията за радиожурналистика на БНР, част от EUROVISION ACADEMY на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Автор е на различни международни проекти за популяризиране на световната култура и образование, сред които радиопоредицата за китайска култура „По-близо до Китай“, съвместна продукция с Радио Китай за чужбина, „Радио без граници“. Невена Праматарова е пресаташе и част от екипа на кино форума „Отворен клас“ Париж/София, организиран от известния френски продуцент Патрик Сандрен в България. Тя е кореспондент за България на Радио Китай за чужбина. Завършила е "Българска филология" в Софийския университет „Св.Климент Охридски“ и „Право“ в Нов български университет. Член е на Съюза на българските журналисти. Автор е на две стихосбирки. За идеята и стихове от книгата си „В тайните на космоса“ получава наградата на Международното общество на поетите, Вашингтон, САЩ, през 2001 г.
За поредна година в конкурса журира и известния български писател Радослав Гизгинджиев - един от най-четените млади български автори. Завършил е кинорежисура и българска филология, в момента учи психология. Автор е на 5 пиеси и 6 книги, като трилогията „Рай“, „Повече от любов“ и „Лепири“ се определят като бестселъри. Представял е творчеството си в Италия, Малта и Израел. 
Към експертното жури се присъединиха и авторите на нашумялата книга „5 изречения“ Димитър Стефанов и Иван Тотев. Иван и Димитър са съавтори и на сборника с разкази „Някога ще бъде вече беше“. Във времето, когато не пишат, измислят идеи за творческата агенция Wunderman Thompson Sofia. Младите автори приветстваха идеята за конкурсната тема, близка, но и различна като смисъл до тяхната книга.
„Много щастливи сме, че вече седма години имаме шанса да откриваме и развиваме литературни таланти заедно с едни от най-талантливите и изтъкнати творци на България. Благодарни сме, че в специалната за нас година поканата ни за съвместна работа приеха толкова много звездни професионалисти. За трета поредна година освен осигурения награден фонд ще издадем книга с разказите на най-добрите участници в конкурса на тема „Разказ в 10 изречения“. За полета на таланта няма пречки и прегради и въпреки трудното време, в което живеем, очакваме вълуващи творби от България и света“, коментира Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.
Организаторите напомнят, че крайният срок за изпращане на творби е 11 януари 2021. Пълните условия на конкурса са публикувани на сайта на фондацията: http://www.forbgkids.org/332/page.html



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов