Избрани Новини

За грънчарството разказва музеят в Гоце Делчев (снимки)

Известни грънчарски средища в Пиринския край били Разлог, Гоце Делчев и Петрич

Грънчарството е занаят за изработване на съдове и други произведения от глина. В миналото занаятът се е упражнявал във всяко по-голямо селище. Известни грънчарски средища в Пиринския край били градовете Разлог, Гоце Делчев и Петрич, информират от Историческия музей в Гоце Делчев..
Изработват се трапезни съдове – паници, блюда, стомни, бърдуци; съдове за приготвяне на ястия и за съхраняване на продукти – гювечи, тенджерета, гърнета, ръкатки, делви, латки, кюпове за мляко; обредни съдове – невестински крондири, кандила за прекадяване; грънчарски произведения със стопанско предназначение – фенери, кюнци за комини, водопроводни и дренажни тръби, саксии за цветя, хранилки и поилки за домашните птици, глинени лули.
Художествените качества на грънчарските произведения проличават във формата им и в колоритната орнаментика. Грънчарските изделия се ангобират с бяла ангоба (белило) или с бяла хума, поливат се с разноцветна глина и манганов окис, след което се нанасят пресичащи се снопове от успоредни линии, спирали, ротационни розетки, концентрични ивици от редуващи се прави, лъкатушни и прекъснати линии. Някои от съдовете се орнаментират с пластична украса от допълнително лепени геометрични или стилизирани растителни мотиви.
Снимките са от постоянната експозиция на ОИМ – Гоце Делчев.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов