Избрани Новини

Проф. Балтов: Мерките, колкото и леки да са те, дават резултат

"Хората смятат, че са безсмъртни, докато не прекрачат прага на болницата", смята професорът

Мерките, колкото и леки да са те, дават резултат. На фона на това обаче хората предпочитат да не си правят PCR тестове, което не позволява да карантинираме тях или техните близки - това доведе до бавното снижаване на заболяемостта и още по-бавното снижаване на смъртността. Това заяви пред Би Ти Ви директорът на "Пирогов" проф.Асен Балтов.

„Хората смятат, че са безсмъртни, докато не прекрачат прага на болницата, тогава разбират, че не е така“, коментира още проф.Балтов. Спешната болница „Пирогов“ е едно от местата, на които ще започне имунизацията срещу коронавируса още на 27 декември. В лечебното заведение вече има хладилник, който може да поддържа температура от минус 70 градуса, каквато е нужна за съхраняването на първите очаквани ваксини на „Пфайзер“ и „Бионтех“. В лечебното заведение ще има и денонощен кабинет за хора, които евентуално ще имат алергични реакции на ваксината.

Директорът на „Пирогов“ обяви, че би се ваксинирал първи, но тъй като е преболедувал вируса, чака инструкциите от ЕМА кога е препоръчително да се имунизира.

Според него страхът от ваксините е пореден от антиваксърската кампания, която стартира преди кампанията в подкрепа на ваксините и фалшивите новини, породени от конкуренцията между компаниите, които пускат на пазара препаратите за имунизация.

Проф.Балтов е убеден, че този проблем скоро ще бъде преодолян. По думите му хората, които не са в първите групи за ваксинация у нас, ще могат да се имунизират след средата на март. Ваксините ще ни позволят да живеем нормално след около 6 месеца, след като се създаде колективен имунитет, надява се директорът на „Пирогов“. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов