Избрани Новини

От 1 февруари стартира прием по мярката за инвестиции във винарските предприятия

ДФЗ изготви анализ и обобщи най-често допусканите грешки

От 1 февруари отваря първия прием за 2021 г. от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. В периода 1 - 19 февруари 2021 г. ще се приемат заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Инвестиции в предприятия“. Марката е предназначена да подобри общите резултати на предприятията и адаптирането им към изискванията на пазара, повишаване на конкурентоспособността им чрез изпълнението на инвестиции за съоръжения за преработка и/или инфраструктура на предприятията в лозаро-винарския сектор.

От финансова подкрепа по мярка „Инвестиции в предприятия“ могат да се възползват предприятия, вписани като винопроизводители в лозарския регистър, поддържан от Изпълнителната агенция по лозата и виното, както и организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Запазват се и допустимите за финансиране дейности, като закупуването на нови машини и съоръжения, свързани с процеса на производство и съхранение на вино, както и строително-монтажни работи по изграждане, надстрояване, пристрояване и/или реконструкция на сгради, предназначени за производство и съхранение на вино, контрол на качеството на произведените вина и др.

Общият бюджет по мярката за целия период е над 34,4 милиона лева. Максималната стойност на един проект не може да надхвърля 800 000 евро, а максималният размер на общо допустимите разходи за целия период на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. за един кандидат е 2 000 000 евро.

ДФ „Земеделие“ направи анализ на подадените проектни предложения от предходните приеми по мярка „Инвестиции в предприятия“. В полза на кандидатите са обобщени често допусканите грешки при подаването на проектното предложение, в т.ч. попълването на заявлението за подпомагане, бизнес плана, офертите за изпълнение на дейностите, документите, свързани с критериите за приоритет по мярката, както и други важни моменти. Целта е своевременно отстраняване на непълнотите от страна на кандидатите, което ще спомогне за по-бързата обработка на депозираните документи и сключването на договор за предоставяне на финансова помощ. Обобщението на често допусканите грешки, ведно с всички документи за кандидатстване по мярката са публикувани на официалната интернет страница на ДФ „Земеделие“.

Документите за подпомагане ще се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ „Земеделие“, ул. Гусла 3, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“, след предварително записан час на един от следните телефони: 02/81 87 513, 02/8187 517 и 02/8187 534. С цел избягване на големи струпвания от хора и спазване на противоемидемичните мерки, молим бенефициентите да спазват стриктно предварително записаните часове, както и да носят лични предпазни средства.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)