Избрани Новини

Напредва ремонтът на 160-годишната църква в Драговищица

С решение на МС от м.г. са отпуснати 300 хил.лева

Напредва спасителният ремонт на църквата „Успение Богоридично“ в кюстендилското с.Драговищица, строена през 1859 г., каза кметът на селото София Плачкова, цитирана от БНР. Ремонтно укрепителните работи се отлагаха с десетилетия главно заради неосигурено финансиране.

Ремонтите започнаха лятото на тази година, след като с решение на Министерския съвет от м.г. за укрепване и реставрация на черквата са отпуснати 300 хил.лева. Вече е сменен покривът. Предишни години зимата храмът се покриваше аварийно с полиетилен (найлон), за да са предотвратят сериозни течове, които да не доунищожат стенописите вътре, казаха местни хора.

От 2013 г. в храма не се служи, защото има опасност таванът да се срути. Има пукнатина по цялото продължение на западната стена – от свода до основите, и по целия свод от запад на изток.

Дървените обтегачи са се измъкнали от конструкцията на каменните зидове.

Дългогодишният кмет на Драговищица (Драголюб Стоянов) стартира дарителска акция – по откритата банкова сметка бяха събрани едва около 2 хил.лева.

Проектът се забави и заради проточили се процедури, докато експерти определят как да стане самото укрепване и реставрацията. Изпълнител е строителна фирма от Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов