Избрани Новини

Общо 555 акта за нарушения са съставили горските и ловни стражари на ЮЗДП

Задържани са 23 моторни превозни средства, 58 каруци, 19 бензиномоторни триона

Общо 555 акта за установени административни нарушения са съставили горските и ловни стражари в 38-те териториални поделения на ЮЗДП от началото на годината до средата на декември. Основната част от нарушенията – 546, са по Закона за горите и 9 - по Закона за лова и опазване на дивеча. С най-голям брой съставени актове са „ДГС Разлог“ – 135 бр. и „ДГС Самоков“ – 139 бр.

Общото количество дървесина, задържана в базите за съхранение, е 653,5 кубически метра, от които 162 куб.м обла строителна дървесина и 491 куб.м дърва за огрев. Задържани са 23 моторни превозни средства, 58 каруци, 19 бензиномоторни триона и 11 бр. други инструменти за дърводобив.

С предприетите мерки през последните години – въвеждане на електронен превозен билет, пластини с уникален идентификационен номер, джипиес устройства на автомобилите за транспортиране на дървесината, камери за видеонаблюдение в складовете се наблюдава трайна тенденция за намаляване на посегателствата от горите.

Нарушенията се диференцират в три основни категории:

- посегателства от системни нарушители /типични за районите на Разлог, Самоков и Ихтиман/ - незаконна сеч и транспортиране на дървесина без превозен билет.

- в промишления дърводобив от работници на фирми, които извършват сеч на дървета без контролна горска марка, направа на нерегламентирани извозни пътища в подотделите и транспортиране на дървесина без превозен билет.

- нарушения от физически лица при снабдяването на населението с дърва за огрев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов