Избрани Новини

Започва надпреварата за титлата "Дърво с корен 2020”

Гласуването ще продължи до 20 януари 2021 г.

Започна гласуването за любимо българско дърво в 11-тото поредно издание на конкурса, събиращ историите на дървета, които са оставили спомени в сърцата на хората. Гласуването ще продължи от 25 декември т.г. до 20 януари 2021 г. на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“. Всеки е поканен да подкрепи онзи тих свидетел на съдби и събития, който според него заслужава да стане носител на титлата „Дърво с корен“ за 2020 година и да представи страната ни в европейското издание на конкурса догодина.

Тази година за участие в конкурса постъпиха 22 предложения от различни краища на страната, а историите им могат да бъдат разгледани във Фейсбук страницата „Конкурс „Дърво с корен“. Сред тях се открояват достолепни екземпляри, отдавна превърнали се в почитани членове на местните общности, като Дъба в родното село на Йордан Радичков (с.Калиманица, обл.Монтана), Големия цер в махала „Лакарево“ (с.Гумощник, обл.Ловеч), Старата черница в градинката срещу Районен съд – Велики Преслав, Вековният дъб при с.Клисура, обл.Софийска, Бялата черница при с.Звиница, обл.Кърджали, Стария дъб край манастир „Св.Димитър“ (с.Габра, общ. Елин Пелин), Буешкия дъб (с.Петрелик, общ.Хаджидимово).

Трогателни са и личните разкази, свидетелстващи за силната привързаност на хората към дървета, които са знакови за семейството им, пазят родовата им памет и са неизменен участник в събитията от техния живот, като дивата круша в с.Тъжа, обл.Стара Загора, гръцкия орех в центъра на с.Чеканчево, обл.Софийска, ябълка в с. Божичен, обл.Русе.

След разглеждане на постъпилите предложения за почитани и забележителни български дървета, журито излъчи 3 финалиста в категорията, посветена на вековни дървета, и 10 финалиста, които ще се състезават в основната категория за титлата „Дърво с корен“ на 2020 г. Победителите сред тях ще бъдат определени чрез онлайн гласуване. Всеки може да подкрепи финалистите, като разгледа историите и снимките им на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност” в рубриката „Дърво с корен“ и гласува за своя избраник във всяка от двете категории. Важно е подаденият глас да бъде потвърден чрез връзката, изпратена до посочената при гласуването електронна поща, за да бъде зачетен.

В категория „Дърво с корен“ за 2020 г. до финалния кръг достигнаха:

Зимен дъб в бившето с.Калиманица, общ.Берковица
Гръцки орех в центъра на с.Чеканчево, общ.Горна Малина
Вековен цер при село Клисура, общ.Самоков
Бяла черница при село Звиница, общ.Кърджали
Питомен кестен в двора на девическия манастир „Въведение Богородично“ в Казанлък
Старият дъб край манастир „Св.Димитър“ в село Габра, общ.Елин Пелин
Буешкият дъб в местност Буек, с.Петрелик, общ.Хаджидимово
Старата черница в градинката срещу Районен съд – Велики Преслав
Старият дъб в двора на бившето училище в село Телчарка, общ.Джебел
Три вековни пърнара до параклиса „Св.Илия“ над село Калиманци, общ.Сандански

В категория „Вековните дървета говорят“ журито определи за участие във финала:

Питомен кестен в двора на девическия манастир „Въведение Богородично“ в Казанлък
Старата черница в градинката срещу Районен съд – Велики Преслав
Вековен цер при село Клисура, общ.Самоков

В допълнителната категория „Млад природолюбител” за деца между 6 и 14 г. тази година няма да бъде излъчен победител, тъй като в конкурса не постъпиха предложения, отговарящи на условията.

През последната седмица от гласуването броят на събраните до момента гласове от всеки участник ще бъде скрит, за да се запазят в тайна победителите в двете категории до официалното им обявяване на церемонията по награждаване. Тя ще се проведе онлайн в края на януари 2021 г. и на нея ще бъдат известени резултатите от гласуването, дърветата победители, както и отличеният участник в специалната категория на журито „Изборът на експертите”.

Участниците, номинирали отличените дървета, ще получат награди, осигурени от дългогодишните приятели и спомоществователи на конкурса – приключенския туроператор „Адвенчър нет” и „Асоциацията на арбористите в България“. Експерти арбористи ще извършат оглед на дървото победител в основната категория и ще изготвят препоръки за необходима грижа. То също така ще представи страната ни през февруари 2021 г. в международния конкурс „Европейско дърво на годината“, където ще се състезава с победителите в националните конкурси на други 14 държави.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)