Избрани Новини

Каква е историята на коледните картички и кой пази 787 картички?

Цялата колекция на музея в Благоевград наброява близо 800 картички, събирани от фамилия Мощански

Коледа е най-вълшебното време от годината и сякаш не би била същата без традиционната семейна трапеза, подаръците и… цветните картички с пожелания. Всяка година от края на ноември до първите седмици на януари милиони коледни картички се появяват в пощенските кутии, носейки пожелания за успешна, щастлива и весела Нова година. 

"Първите поздравителни картички се появяват в България още през първите години след Освобождението. Изпращани са първоначално без плик. Първите честитки, включително и Коледно-новогодишните, са изпращани или внасяни от Германия, Франция, Австро-Унгария, Швейцария, така до края на първото десетилетие на 20-ти век. През 30-те години на миналия век родното производство измества вноса на картички. Изображенията са били религиозни, зимно-пейзажни и празнично-идилични", каза за Радио Благоевград Румяна Хаджиева - главен уредник в отдел "Етнография" в Регионалния исторически музей в Благоевград. 

Най-старата картичка, която пази музеят в Благоевград, е от 1907-ма година. Цялата колекция наброява близо 800 картички, които са събирани от три поколения на известната фамилия Мощански.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов