Избрани Новини

Какви цветя украсяват новогодишния интериор?

Кои цветя цъфтят през зимата?

Прекрасна е традицията за Коледа и Нова година домовете ни да се украсяват със стайни растения. Живите цветя с техните нежни и ароматни листенца са много по-красива украса от отсечените елхи и играчките от стъкло, хартия или пластмаса.
Предназначението на сезонните цветя е да послужат като подарък или украса за празниците. Внасяме в домовете си пищно цъфнали нежни и ароматни цветя, а като прецъфтят, ги изхвърляме. Но техния живот може да се продължи. Ето как:
Коледна звезда
Коледната звезда е традиционен символ на Рождество Христово. Това красиво цвете с червени, коралови или бели съцветия може да бъде поставено в центъра на новогодишната трапеза при условие, че светлината е достатъчна и че няма да е на студено. Често я пръскайте с вода. Когато листата й опаднат, отрежете стъблата на височина 10 см, а саксията преместете на тъмно и прохладно място, без да я поливате до месец май. Тогава я полейте обилно и я пресадете, окастрете новите издънки и се грижете за нея като за обикновено стайно растение.
Азалия
В Европа се смята, че азалията носи щастие в дома. Благодарение на съчетанието на красивите цветове и това, че цъфти обилно през зимата, азалията е едно красиво допълнение на новогодишната аранжировка.
Когато купувате азалия, избирайте растение с 1–2 цвята и много пъпки. Секретът на дългия цъфтеж и запазването на азалията се крие в обилното поливане, умерената температура и ярката осветеност. Не забравяйте да отделяте навреме увехналите цветове.

Циклама
Смята се, че цикламата служи за защита и опазване на дома и семейството. През зимата цъфти персийската циклама. Растението се купува през есента, като се избира такова с много пъпки. Цикламата обича прохладното време и не понася директните слънчеви лъчи. Изглежда много красива при подреждане на трапезата, особено ако цвета й съвпада с тоновете на сервиза. Когато цъфтежа приключи, саксията се поставя в тъмно, прохладно място и не се полива до лятото.
Семейство Бромелиеви
Тези растения най-често се предлагат около коледните празници и към тях се отнасят: Гусмания, Билберия и Вризея. Растенията от това семейство цъфтят само един път в живота си, а за да се получат отново цъфтящи растения, трябва да се отделят издънки и да се отглеждат.
Бегония
Зимният сорт бегония Бориас  цъфти непрекъснато в продължение на няколко месеца. Сорт Лорен е с бели или розови цветчета и зелени или тъмнозелени листа и се продава само през зимата. Обича светлината и температура не по-ниска от 15⁰С и не по-висока от 20⁰С. Не обича течението!
Хипеаструм
Това растение често се предлага под названието Амаралис (това са две различни растения от същинския род Амарилис), нарича се още „стайна лилия“. Ако през септември се засади луковицата на хипеаструма, преди Нова година вече ще покаже прелестите си. Ако го засаждате през интервал от две седмици, растението ще цъфти в дома ви през цялата зима.
По-голямата част от изброените растения се използват при оформянето на коледната и новогодишната украса. Те се нуждаят от допълнително осветление и даряват стопаните си с прекрасния си вид, създавайки празнично настроение.

Източник: zeleno.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов