Избрани Новини

От -15 до +15 градуса през януари, снегът идва

През януари динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена

"Времето през януари ще бъде с доста голяма динамика на атмосферните процеси над Балканския полуостров, с повишена циркулация на средиземноморски циклони. Това от една страна ще гарантира повечето валежи през януари, а времето ще бъде по-скоро меко", каза за Радио Благоевград синоптикът в НИМХ Красимир Стоев. Той прогнозира, че през януари се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и над нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма е от 0 до 3 градуса, а в планинските райони - между минус 8 и минус 3 градуса.
Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, по Черноморието - около минус 5 градуса, а най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса. 
През януари динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че през втората половина от периода ще се понижат. В началото на месеца, в предната част на средиземноморски циклон, от юг ще се пренасят топли въздушни маси. Облачността ще е разкъсана, на места до слънчево време. Към 4-5 януари на много места в страната ще има валежи от дъжд, в планините над 1700 метра - от сняг. Температурите ще се понижат. През последните дни от периода ще преобладава облачно време и на много места ще има валежи от дъжд, които в Северна и Западна България ще преминават в сняг.
През първите дни от второто десетдневие застудяването ще продължи. Ще се създаде валежна обстановка и в по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. През последните дни от периода температурите относително ще се повишат. Вероятност за валежи ще има около 18 януари.
През третото десетдневие на януари температурите ще бъдат близки до обичайните. Около 22 януари, 25 януари и в края на месеца ще има вероятност за валежи.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)