Избрани Новини

Евродепутатът Асим Адемов: Още 7 години българските фермери ще имат преходна държавна помощ

ЕС предвижда 365 милиарда евро за сектор "Земеделие" за следващия програмен период.

Българският евродепутат от групата на ГЕРБ/ ЕНП Асим Адемов благодари на фермерите, които са предотвратили Ковид-кризата да прераства в продоволствена.
Той уточни, че ЕС предвижда 365 милиарда евро за сектор земеделие за следващия програмен период.

Новата обща селскостопанска политика беше приета от ЕП, но предстоят изчистване на детайлите в триалог със Съвета и Европейската комисия.

Средствата са фокусирани върху зелената политика на ЕС, подчерта Адемов. Те ще стимулират екологичното производство и запазването на биологичното разнообразие, производство тоест по-малко пестициди и изкуствени торове. 30% от парите ще са по тези еко-схеми.

Финансовите потоци ще тръгнат след две години, а през този период ще важат старите правила, за да няма сътресения в сектора.

По отношение на българския пазар и традиции на производство Асим Адемов акцентира, че са необходими реформи към дигитализация и нови технологии, за да е конкурентно.

Добрата новина е, че в ЕП бяха защитени две идеи, важни за селскостопанските производители. Първото е приемането на извънредния регламент „Ковид-19“, с който се разреши 2% от „Програмата за развитите на селските райони“ да бъдат пренасочени към фермерите. Става дума за около 100 милиона лева.

По негово предложение в Европейския парламент бе одобрено и оставането на преходната национална помощ и за следващия програмен период, именно защото новите страни членки имат по-малко финансиране, трябва да се върви към сближаване.
Асим Адемов:

Добрата новина е, че в Европейския парламент успях да защитя две мои позиции, важни за селскостопанските производители.

• На първо място е приемането на извънредния регламент "Ковид-19", с който се разреши 2% от "Програмата за развитите на селските райони" да бъдат пренасочени към фермерите. Става дума за около 100 милиона лева.

• На второ място моето предложение преходната национална помощ да продължи и през следващия програмен период 2021 – 2027 год., което бе подкрепено с голямо мнозинство при гласуването в пленарната зала.

Това означава, че през следващите 7 години нашите животновъди, отглеждащи крави, говеда, овце и кози, както и тютюнопроизводителите ще получават преходна национална помощ, но за нова референтна година – 2018 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов