Избрани Новини

Опасност от лавини има в Пирин

Избягвайте високата планина

Висока е лавинната опасност в района на Банско вследствие на новия снеговалеж, информира организацията Avalanche Bulgaria, чиято цел е да информира практикуващите зимен туризъм за лавинната обстановка в страната. Избягвайте високата планина и избирайте терен с малък наклон и без лавинна опасност от склонове над вас.
Съвети за избор на терен:
Избягвайте високата планина при сериозно натоварване от нов сняг,вятър и/или дъжд.
Избирайте прост терен с малък наклон, добре поддържан и без конвексни форми.
Избягвайте терен, който е изложен на риск от лавини над вас. Лавините могат да имат изненадващо дълъг път.
Снежна покривка:
Вследствие на меките температури, снежната покривка в Пирин до момента се развиваше хомогенно и без явни признаци на нестабилност. Силни южни ветрове през изминалата седмица образуваха навявки на склонове със северна компонента.

На височина от 2200-1900 м в района на Банско се наблюдава ледена кора на дълбочина от 10-50 см, под която се намира слой едри, слабо споени (фасетирали) кристали. С изключение на един изолиран репорт за снежна дъска в горите на Чашата (м. Ечмище) от втората половина на декември (вижте снимки в ПИМ тук), този слой досега не е реагирал. След настоящата буря обаче, на места натоварването върху него ще бъде значително, което увеличава вероятността за предизвикването му от човешко натоварване.

Към 16:00 часа вчера на височина от 2200 метра имаше натрупан 30 см нов сняг, като тежкият снеговалеж продължава. Този сняг вали на сравнително меки температури, което създава предпоставка за образуването на дъски от новия сняг, преди той да е имал възможност да създаде добра връзка с основата, върху която пада.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)