Избрани Новини

Андрей Новаков: Приоритетите на ЕС се запазват и през следващите седем години

България ще може да разчита на пари както за инфраструктура, така и за образование, икономика и др.

След като в края на миналата година Европейският парламент прие многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за периода 2021-2027 г., вече знаем, че близо 16 млрд. евро ще влязат в България.
По думите на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Andrey Novakov, България ще получи над половин милиард евро по инструмента „Реакции“, който е за справяне на икономиката с последиците от Ковид пандемията и над 2 млрд. евро за развитие на селските региони. Освен това ще получим средства и по фондовете за сближаване – от фонда за регионално развитие, кохезионния фонд, европейския социален фонд и други. Още около 1,2 млрд. евро се очакват и по фонда за справедлив преход за насърчаване на производството на зелена енергия и опазване на околната среда.
„На първо място, най-важното е, че беше постигнато споразумение. За съжаление, угрозата, която беше надвиснала над Евросъюза – особено в периода, в който и Унгария и Полша заявиха готовност да наложат вето, е, че щяхме да сме изправени пред ситуация, в която Европейският съюз нямаше да има бюджет, с който да си посрещне нуждите. Особено в тази тежка ситуация, която коронавирусът причини“, каза Новаков.
По думите му всички традиционни политики, които досега бяха обект на доста интензивна подкрепа от страна на Европейския съюз към държавите-членки, продължават да бъдат приоритет.
„България ще може да разчита на пари, както за инфраструктура, така и за образование, икономика, насърчаване на конкурентноспособността, наука, разбира се – и земеделие и развитие на селските региони“, каза Андрей Новаков.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов