Избрани Новини

Българка в Англия написа роман за Райна Княгиня

Рманът разказва за съдбата на единствената българска княгиня, определена за такава от народа

Роман за живота на Райна Княгиня написа Йорданка Маринова, която живее в Англия. Книгата носи заглавието "Райкя" и разказва за съдбата на единствената българска княгиня, определена за такава от народа, пише в."Марица".

Историята започва от времето, когато Райна е учителка в девическото училище в Панагюрище, и проследява запознанството ѝ с Георги Бенковски, ушиването на байрака, изтезанията, на които я подлагат в пловдивския затвор, живота ѝ в Русия, освобождението, завръщането ѝ обратно в родината, чак до края на дните ѝ.

Йорданка Маринова е позната на читателите от първия си роман „Кралицата на краставиците“, който се радва на спонтанен и неочакван от самата нея успех. "Райкя" е второто ѝ издадено литературно произведение, което се обляга на сериозни източници като биографията на Райна Княгиня, която тя лично пише в Москва, "Записки по българските въстания", журналистическия материал на американеца Джанюариъс Макгахан, който прави през 1876 година в пловдивския затвор, и други.

"Първия си роман написах, за да попълня липсващите силни водещи исторически женски образи. Обичам Талев и Димов, обичам Султана, Ния и Ирина и съм направила страничка-реверанс на двамата класици в него, но те не са достатъчни за цялата българска литература. Има толкова много силни жени. Къде са книгите за тези българки? Представяте ли си какво щеше да има написано за тях, ако бяха англичанки, американки или французойки? Целият свят щеше да им ръкопляска.

Те обаче са българки и дори българите не знаят за тях. Защото напоследък литературата ни е процъфтяваща, но лека. Писателите бързат да изразят себе си, своите емоции, мисли и чувства, което е добре, но крайно недостатъчно. Литературата ни е длъжница специално на тези жени, които са градили, а не на тези, които само консумират.

След успеха на „Кралицата на краставиците“ пожелах да напиша още една книга. Изборът ми беше лесен! Райна Княгиня събира в себе си всичко, което наричаме България. Смелост, щедрост, устойчивост, благородство, героизъм в защитата на другите, скрoмност при исканията за себе си. Потърсих повече за тази изключителна българка и с тъга установих, че има само няколко малки, по-скоро юношески романа, които изглеждат като брошури и в които историята свършва с развяването на знамето. А историята на Райкя не свършва, тя започва там", разказва за "Марица" Йорданка Маринова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)