Избрани Новини

В Сандански ще слагат ново LED осветление

Проектът е на обща стойност 553 616 лв.

Министерството на енергетиката одобри внесеното от кмета на община Сандански Атанас Стоянов предложение за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в град Сандански. Проектът е по Норвежката програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ и е на обща стойност 553 616 лв.
Системата за улично осветление в град Сандански, експлоатирана десетилетия, е амортизирана и енергоемка, която често аварира и не е надеждна. Тя ще бъде подменена с ново, енергийно ефективно LED осветление.
Особено внимание на ефективността на уличното осветление, е обърнато на ключовите зони и най-натоварени пътни и улични участъци– кръстовища, централни улици, пешеходни зони.
С реализацията на проекта ще бъдат поставени общо 1796 броя нови, високоефективни LED осветителни тела на територията на град Сандански. Същевременно се предвижда намаляване височината на 479 от уличните стълбове, с оглед ограничаване разпиляването на светлината. А за по-голяма ефективност на осветлението, височината на стълбовете за парково осветление ще бъде повишена от 3 на 5 метра.
Новата система за външно осветление ще бъде ръководена чрез иновативно автоматично управление, позволяващо контрол на електроенергийните разходи и промяна интезитета на осветление при мъгли, обилни валежи, бури или пътно транспортни произшествия.
Предвижда се и изграждането на две фотоволтаични централи, които през деня ще произвеждат електрическа енергия, съхраняваща се в специална батерия. През нощта тази енергия ще бъде използвана за захранване на уличното осветление. По този начин около 10% от енергията, необходима за уличното осветление на града ни, ще бъде произведена безплатно от слънчевата светлина.
С изпълнение на проекта ще се постигнат важни за града и общината цели:
- Подобряване качеството на уличното и парково осветление;
- Значително намаляване на разходите за електрическа енергия за улично осветление;
- Намаляване годишните разходи за поддръжка и консумативи;
- Намаляване на вредните емисии, следствие пониженото потребление на електрическа енергия.
Новата модернизирана система за улично LED осветление ще промени облика на нощен Сандански и ще намали значително годишните разходи за електроенергия.
Община Сандански продължава целенасочената си политика за устойчиво развитие, което да осигурява социални и икономически ползи за обществеността. Реализацията на проекта е още една крачка към подобряване качеството на живот на жителите и още една стъпка към облагородяване и развитие на техническата инфраструктура в община Сандански.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)