Избрани Новини

Бизнес уроците на покера

Спорт

07-01-2021, 13:02

Автор:

blagoevgradutre.bg

Всичко от Автора

Какво е общото между играта на покер и правенето на бизнес? На пръв поглед няма допирателни точки между тези две неща, но ако се замислим, ще разберем, че това далеч не е така. И при двете дейности най-важното е да се печели и да се правят пари, а това го знаят както най-добрите покер играчи, така и най-добрите бизнесмени на света.

Покерът и бизнесът си приличат

Да направиш добра игра на покер е същото като това да ръководиш успешен бизнес. И за двете се изискват много качества, познания и умения, хладен ум и прецизност. И за двете е да имате добър поглед над всичко, работещ план и идеи, стратегия и система на работа – респективно игра. И за двете е нужно постоянно да трупаш опит и да се самоусъвършенстваш, за да бъдеш победител.

Общото между бизнеса и покера е и развитието на интернет и новите технологии. Благодарение на тях днес предприемачите могат да работят от дома си и то от всяка точка на земното кълба. Същото важи и за всички онлайн казино игри като покера. Може би затова далеч не е странно, че точно някои от най-успешните предприемачи, са и добри покер играчи, които реализират печалби и на двете места. Не случайно един от най-добрите покерджии в света днес – Даниел Негреану, казва, че професионалният покер играч е като собственик на малък бизнес.

Покерът ни учи как да печелим

И в бизнеса, и в покера, умението да печелим пари е ключово. При всяко положение трябва да сте напълно наясно колко точно можете да заложите и инвестирате и колко можете да си позволите да загубите, както и какво ще спечелите. Трябва да умеете да преценявате нивото на риска и да вземате правилните финансови решения, да преценявате партньорите и съперниците си, както и шансовете си, за да разпознавате добрите възможности.

Елементът на неизвестност също е сходен при бизнеса и покера, защото дори и да имате необходимите умения и самоувереност, никога не знаете какви карти държи съперника, така че опитът, търпението и наблюдателността са безценни. Масата за карти и масата за бизнес преговори предполагат да разбирате и разчитате човека срещу себе си, да четете езика на тялото му, неговите жестове и мимики, а това става само чрез практика и добра подготовка.

В същото време и в двата случая трябва добре да умеете да пазите собствените си козове и намерения, да не се разкривате и да разигравате умело собствената си стратегия, за да можете да контролирате играта от началото до край – без значение дали става дума за бизнес преговори или за покер с високи залози.

Както в покера, така и в бизнеса, винаги трябва да сте готов за неочаквани обрати. Даже да държите най-силната игра на масата за игра, това не ви гарантира победата. Обратното важи с пълна сила – и с по-слаби карти може да спечелите. Аналогично и в бизнеса големите инвестиции и средства не винаги гарантират успеха, така че винаги е добре да имате и  резервен план и да сте готови да си понесете загубите.

И в играта на бизнес и в играта на карти е много важно винаги да умееш да губиш или да знаеш кога да се откажеш, а това не винаги значи поражение.

Освен това, всеки покер играч с опит ще ви каже, че най-важната стратегия в играта е постоянното и разучаване, развитие и самоусъвършенстване. Това важи в пълна сила и за всеки един бизнес. Дори да се справяте перфектно, винаги трябва винаги да се стремите да сте още по-добри и да се развивате, за да бъдете една крачка пред конкуренцията и да си осигурите по-добри възможности за победа и печалба.

Разбира се, не всеки бизнесмен е добър бизнесмен и не стига до върха. В това отношение далеч не всеки играч на покер е добър играч на покер. Но всеки от тях има възможността при добри шансове да достигне върха в своята сфера – да стане още по-крупен предприемач или пък като покерджия един ден най-сетне да влезе в Залата на славата на покера.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)