Избрани Новини

Двама предават на съд за отглеждане на марихуана и производство на ракия

За целта изградили капково напояване, парник, разорал и приготвил малки ниви

Районна прокуратура - Кюстендил предаде на съд С.И. (на 49 години) и Д.Д. (на 69 години) по обвинение за извършени от тях престъпления по чл. 354 в, ал. 1 и по чл. 234, ал. 4 от НК.

Преди няколко години обвиняемият С.И. закупил имот в района на с.Вратца, област Кюстендил, в който имало и паянтова сграда. Впоследствие направил прихващане на изворна вода и осигурил в него вода. С откриване на сметка в ЧЕЗ го снабдил и с електроенергия.

Мъжът решил да отглежда марихуана в имота си, като за целта изградил капково напояване, парник, разорал и приготвил малки ниви. Монтирал видеонаблюдение на къщата и на подхода към нея. Заедно с обвиняемата Д.Д. се заел с произвеждане и на алкохол. Снабдили се с метален съд, свързан с варел с навита в него спираловидна медна тръба.

През юли 2020 г. в Районна дирекция „Гранична полиция“ постъпила оперативна информация за отглеждане на растения от рода на конопа. На 4.07.2020 т. служители на органа на реда посетили въпросния имот. На място била установена Д.Д. При извършен обиск и претърсване били иззети фотокапан, рутер, камери и 267 растения от рода на конопа с различна височина. Иззети са били представителни проби от тях.

В хода на разследването по делото била изготвена физикохимична експертиза, която установила, че сухата растителна маса по морфологични белези и химичен състав представлявала коноп (марихуана) с различно съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол. Общото тегло на високорисковото наркотично вещество възлиза на 4 136,18 грама на стойност 24 817,08 лева.

От заключението на ботаническата експертиза за отглежданото наркотично вещество е видно, че за него са полагани грижи за засаждането, окопаването, поливането, торенето с намерените препарати, както и израстването на растенията до тази височина.

Срещу двамата извършители е предявено обвинение и за държане на техническо съоръжение, предназначено за производство на алкохол, в нарушение на установения от Закона за акцизите и данъчните складове ред.

Делото е внесено в съда с обвинителен акт, предстои насрочване на разпоредително заседание.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)