Избрани Новини

Утвърдиха мястото на Мемориален комплекс "Алея на бойната слава“ в Благоевград

Включва скулптури на 4 генерали и възстановяване на Паметника на незнайния македонски четник“

Комисия, определена със заповед на кмета на община Благоевград инж. Румен Томов,  единодушно утвърди Мемориален комплекс „Алея на бойната слава“, включваща скулптури на 4 генерали и възстановяване на Паметника на незнайния македонски четник на моста над река Бистрица при Мол „Ларго“, свързващ площад „България“ с площад „Мите Марков“.
След проведените две срещи с обществеността в Благоевград проектът „Мостът на генералите“, състоящ се от 4 скулптури на видни личности, свързани с освобождението на Пиринска Македония и Горна Джумая, стартира.
На заседанието днес бе представено експертно становище от проф.Тодор Тодоров, скулптор, работещ в сферата на монументалната скулптура в градска среда, с богат международен опит. След като се запознал на място както с материалите, използвани на този етап при изграждането, размерите на всички елементи, чертежи и допълнителен снимков материал, представи експертното си становище, с което изразява подкрепа за „родолюбивата идея на благоевградската общественост и нейното ръководство да увековечат български генерали, посветили се на Родината, ръководейки българската армия по времето на Балканската война, освобождавайки Горна Джумая и Пиринска Македония“.
Проведелата днес заседание комисия утвърди на възловото за Благоевград място да бъдат поставени скулпторите на генерал Спас Георгиев, генерал Константин Жостов, генерал Стилиян Ковачев и генерал Георги Тодоров.
Предстои обявяване на конкурс за идеен проект, както и съгласуване на проекта с Министерството на отбраната, с което вече са проведени предварителни разговори и се разчита на осигуряването на материал за изграждането на скулптурите.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)