Православната църква чества паметта на Света Нина - blagoevgrad.utre.bg

Православната църква чества паметта на Света Нина

14 януари 2021, 09:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    blagoevgrad.utre.bg

    Честит празник!

Имен ден имат всички с името Нина, Нино, Адам, Калчо

Днес православната църква чества Св.Равноапостолна Нина. Името е с древен вавилонски произход – Нин се е наричала богинята на плодородието. Среща се и в индианските племена и означава „огън“, „пламък“.

Света равноапостолна Нина се счита за просветителка и небесна покровителка на Грузия.
Макар че се счита за руско, това лично женско име се радва на международна популярност – често се среща в Русия, България, славянските и германските народи. В Италия Нина е галено име, съкратено от Джованина, както и на всички други дълги имена, завършващи на „нина“.
Света Нина е родена в Кападокия в семейството на знатни и благочестиви хора. На 20 години  заедно с майка си и баща си се местят да живеят в Йерусалим, тъй като майка й била сестра на йерусалимския патриарх. По-нататък съдбата я отвежда в Иверия – днешна Грузия, където Света Нина живяла благочестиво и целомъдрено, проповядвала Евангелието и призовавала християните и друговерците към покаяние.

Днес имен ден имат всички с името Нина, Нино, Адам, Калчо.Коментари (1)

Потребител
Гост
Извинете, но днес на 14 Януари по стар стил се почита и прославя свети Василий Велики - църковен богослов и писател, а също така и един от тримата светители - свети Отци на Църквата заедно с Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Свети Василий Велики е произхождал от знатен, богат род, родителите му са били благочестиви християни. На 14 Януари се почита и света Емилия - майката на свети Василий Велики, защото тя е възпитавала него, братята и сестрите му в Христовата Вяра и благочестие.
14 януари, 16:36 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета