Избрани Новини

Днес се навършват 133 години от рождението на Иван Момчилов (снимки)

Той е един от петимата кюстендилци, провъзгласени от мемориала "Яд Вашем” за “праведници на света”

Днес се навършват 133 години от рождението на Иван Момчилов – един от петимата кюстендилски граждани, провъзгласени от мемориала „Яд Вашем” за “праведници на света”, напомнят от РИМ - Кюстендил.
Той е роден на 14 януари 1888 г. в кюстендилското село Соволяно. Завършва престижното Педагогическо училище в Кюстендил и право в Софийския университет. Участва във войните за национално обединение 1912-1913 и 1915-1918 г.
След войните Иван Момчилов активно се включва в политическия, обществения и културния живот в Кюстендил. Привърженик е на Демократическата партия. Подкрепя каузата на македонските българи и е интерниран в началото на май 1923 г. от земеделския режим в сливенския затвор. Участва в учредяването и дейността на фонд „Тодор Александров”, който издига в града паметник на убития лидер на ВМРО. Председател е на читалище „Братство” в Кюстендил. Придобива авторитет на добър юрист и неколкократно е председател на Адвокатския съвет в града. Избран е за депутат в ХХIV Обикновено народно събрание (1938-1939 г.) и е член на парламентарните комисии по правосъдието и по прошенията.
Иван Момчилов застава твърдо против депортацията на българските евреи и заедно със своите съмишленици Асен Суйчмезов, Владимир Куртев и Петър Михалев на 9 март 1943 г. се срещат с Димитър Пешев, който тогава е подпредседател на Народното събрание, и го уведомяват за случващото се.
Повече за живота и делото на Иван Момчилов и на останалите четирима „праведници на света” от Кюстендил, както и за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война, разказва музейната експозиция в Къща-музей „Димитър Пешев”. Тя е отворена за посещение от сряда до неделя в часовете от 9:30 до 12:00 и от 12:30 до 17:00.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов