Избрани Новини

Търсят се директори на 5 училища в Пиринско

Срокът за подаване на документи е до 17.30 часа на 15 февруари

Конкурси за директори на 5 училища в Пиринско са обявени със заповед на началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов. На първо място в списъка е благоевградското XI ОУ „Христо Ботев”, където от две години временно изпълняващ длъжността е началната учителка Радка Ризова, информира в."Струма".

Припомняме, че над 20 години директор на училището се водеше Валери Смиленов, като през времето, в което беше областен управител на Благоевград и зам. кмет на общината, мястото му се пазеше. Той бе уволнен на 18 юли 2016 г. заради установени нарушения, свързани с приема на ученици, избора на учебници, неупражнен контрол при водене на дневниците, попълване на извинени и неизвинени отсъствия, изпълнение на решения на педагогическия съвет, цялостната организация на трудовия процес в училището, а впоследствие загуби делото за дисциплинарното си уволенение. На негово място бе назначена учителката по български език и литература в Математическата гимназия Мариана Митова, която по-късно след спечелен конкурс оглави Гимназията по строителство. През декември 2018 г. Радка Ризова пое ръководството на XI ОУ, което на практика е и единственното и последното останало в Благоевград училище с временен директор.

Както „Струма” писа, през лятото бяха проведени рекорден брой от 23 конкурса за школски шефове, след като на част от директорите бяха връчени предизвестия за пенсиониране. Тогава наред с VI СУ – Благоевград, Профилираната гимназия в Сандански, Професионалната гимназия по транспорт в Разлог, СУ – Вълкосел… се търсиха нови директори и за петричките ПГИТ /Професионалната гимназия по икономика и туризъм/ и ПГМЕТ /Професионална гимназия по механоелектротехника/. На проведения конкурс обаче нито един от кандидатите не бе класиран. Така инж. Светла Данаилова и Невянка Цанева останаха на ръководните постове – съответно в ПГИТ „Проф. Асен Златаров” и ПГМЕТ „Юрий Гагарин”, а сега отново ще има конкурс за длъжността.

Другите две училища, включени в списъка, са ОбУ /обединено училище/ „Христо Ботев” в Дъбница и Трето ОУ „Братя Миладинови” – Гоце Делчев, където от началото на тази учебна година вр.и.д. директор е Димка Мурджева, която преди това бе зам. директор на Трето ОУ.

Срокът за подаване на документи започна да тече от вчера /14.01./ и е до 17,30 часа на 15 февруари. Конкурсът ще се проведе в три етапа – допускане по документи, писмен изпит-тест от 50 затворени въпроса и интервю за оценяване на педагогическите, управленски, социални и граждански компетентности на кандидатите.

Сред изискванията за заемане на длъжността са не по-малко от 5 г. учитески стаж, придобито висше образование с образователно-квалификационна степен „магистър“ в съответното на длъжността професионално направление съгласно Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления, и професионална квалификация, необходима за изпълнението на съответната длъжност, пише в."Струма".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов