Избрани Новини

Свети Антоний предпазва от болести

Празнуват Антон, Антоанета, Атонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Дона, Драгостина, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони

Антоновден или още Лелинден е празник, който народът чества на 17 януари за предпазване от болести. Жените правят и раздават питки, намазани с медили маджун. Това честване е свързанo с народната представа за Свети Антоний като покровител на чумата и всички болести изобщо.

Именници са Антон, Антония, Антоана, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Дона, Драгостина, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони.

Свети Антоний е роден през 251 година след Христа в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20 годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се заселил в изсечена в скалите египетска гробница

Легендата разказва, че една нощ през отворите ѝ минали всевъзможни гадини и зверове — змии, скорпиони, лъвове, леопарди, вълци, мечки и бикове. Всички те нападнали Антоний и му нанесли жестоки рани. Изведнъж обаче изчезнали. През пролуката на тавана Антоний бил озарен от светлина, която излекувала раните му. Почувствал небесната помощ той попитал:

"Къде беше Исусе ? Защо не се появи отначало, за да изцериш моите рани ?"

И тогава се чул глас: "Аз бях тук, Антоний, но чаках да видя твоето мъжество. И сега, понеже храбро се бори, аз всякога ще ти помагам и ще те направя именит по целия свят".

След случилото се светецът се преместил от другата страна на река Нил и заживял в изоставена постройка в планината, на която зазидал входовете и изходите. В пълно усамотение и мълчание прекарал 20 години от живота си. За постъпката си бил възнаграден със способността да лекува. Излекуваните съветвал да благодарят не на него, а само на Бога. Починал на 105 годишна възраст на 17 януари 356-та година.

Антоновден и Атанасовден - на 18 януари, са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не бива да шият и плетат, защото се вярва, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата от шарка и "синята пъпка". Месят се обаче специални содени питки, които се раздават за здраве на роднини и приятели. Една питка задължително се закача на тавана. Тя се нарича "за белята" или "за лелята", т.е за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов