Избрани Новини

Съдът в Кюстендил и школата "Новите майстори“ с общ проект за Майстора

Той е под наслов "Майстора – писар в съда и неговите последователи“,

Окръжен съд – Кюстендил и Школата по рисуване „Новите Майстори“ реализират проект „Майстора – писар в съда и неговите последователи“. Той е в памет на големия художник Владимир Димитров – Майстора и в подкрепа на младите художници от кюстендилската школа в изобразителното изкуство. Проектът се реализира във връзка със 139-та годишнина от рождението на големия художник и 40-та годишнина от откриването на Съдебната палата в Кюстендил. Инициативата е част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, през учебната 2020/2021 г.

През 1898 г., благодарение на калиграфския си почерк, Майстора е назначен за писар в Кюстендилския окръжен съд. В свободното си време той скицира разсилния, другите писари, адвокатите и подсъдимите, прави и пейзажи от околностите на града. Талантът му е забелязан от председателя на съда Никола Чехларов. В желанието си да направи нещо за младото момче, той изпраща 20 негови скици в Рисувалното училище с молба да го приемат и да му отпуснат стипендия. Отговорът бил, че момчето е талантливо, но стипендия няма. Тогава Никола Чехларов събира рисунките и прави първата изложба на Владимир Димитров – Майстора на 11 май 1903 г. в гимнастическия салон на Педагогическото училище в Кюстендил. Съдии, адвокати, граждани събират средства и Майстора постъпва като извънреден ученик в Държавното рисувално училище /днешната Национална художествена академия – София/, в класа на Иван Мърквичка. За да не харчи от „народните пари“, той отива до София пеша!
Вдъхновени от историята на големия художник, неговите последователи от школата „Новите Майстори“ с ръководител кюстендилския художник Евгени Серафимов творят по темата през последните месеци. Предстои откриването на изложба в Съдебната палата.

Владимир Димитров - Майстора е носител на най-високите отличия на страната за принос към националното ни изобразително изкуство, с множество изложби в страната и чужбина. Художествената галерия в Кюстендил носи неговото име и съхранява най-богатия фонд от негови произведения.

След прекъсване от повече от 20 години, Националната награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора бе възстановена през 2013 година и ще бъде връчена на специална церемония в галерията в Кюстендил на 1-ви февруари, денят на рождението на Майстора.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)