Избрани Новини

Доц.Ангелов: Образуваната пукнатина е опасна!

Между пътя и ската няма отстояние, няма укрепителна стена и тротоар

Кметът на община Благоевград инж.Томов свика днес пресконференция във връзка с големия обществен интерес за опасен свлачищен процес на пътя от Благоевград в посока парк Бачиново. Присъстваха заместник-кметът по строителството инж.Венелин Трошанов и доц.Кирил Ангелов.
Анализ по създалата се ситуация със ската над парк Бачиново направи доц.Ангелов. Доцентът по инженерна геология е извършил обследване на рисковия район. Той съобщи, че участъкът е критичен и трябва да се предприемат спешни мерки. „Проблемът не търпи отлагане. Ситуацията със ската над парк Бачиново е сложна от гледна точка на формиращите се геодинамични процеси, които са главно срутищно-свлачищни. Масивът, върху който е изградена тази вада, която служи за водоснабдяване на парка, е изключително влажeн, особено през летните месеци“, обяви доц.Ангелов. Той подчерта, че образуваната пукнатина е опасна.
Ситуацията е сериозна, още повече че между пътя и ската няма отстояние, няма укрепителна стена и тротоар.
До изготвянето на проекта за укрепване на ската, Община Благоевград предприема действия за сигнализиране на опасния участък с необходимите пътни знаци за ограничаване на скоростта с цел предпазване от пътни инциденти.
Кметът инж.Томов поясни, че е изпратено уведомително писмо до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии чрез Областната администрация за създалата се ситуация.
Предприемат са действия за проектиране на укрепването на ската по пътя за Бачиново. Доц.Ангелов ще изготви и разчет какъв финансов ресурс ще бъде необходим за укрепването на ската.
Община Благоевград ще кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.
Относно срутването в новото депо Община Благоевград ще проектира по-висока подпорна стена.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов