Избрани Новини

Започва строежът на нова училищна сграда в Рибново

За нея правителството отпусна 1 300 000 лева

За нея правителството отпусна 1 300 000 лева. В училището се обучават над 500 деца на две смени, а класните стаи са само 13. За да има място за всички ученици, директорът се е принудил да преобразува дори столовата, мазетата и коридорите в класни стаи.

На фона на обезлюдените села и закрити училища, обстановката в село Рибново въобще не е същата. Жителите на населеното място са над 2 500, а от тях 500 са учениците. Паралелките в училището са 40, а класните стаи не стигат дори за половината. Тук учат деца от първи до 12-и клас.

„Не е санирана сградата, изобщо не отговаря вече на съвременните изисквания за нормален учебен процес - това, което искаме. Дори и в класните стаи, в някои от тях нямаме контакти или по един контакт оставен. Осветлението непрекъснато ту гасне, опитахме с какво ли не, с LED осветление с всичко друго, не става", заяви директорът Манчо Джуркин.

Според педагогическия съветник Фатме Герова липсата на място за всички в старата сграда понякога създава конфликти между най-малките ученици.

„Той ми е преместил чантата, бутнал ми е химикалката, тази стая не е ваша и т.н. Това са ни основните неща, нямаме кой знае какви сериозни проблеми, дреболии предимно", коментира Фатме Герова.

Строежът на новата сграда и реконструкция на старата ще струват малко над 4 милиона лв., като училището е спечелило финансиране по програми на образователното министерство. Очаква се новото училище да е готово до есента.

„В тази сграда, тя ще отговаря на всички съвременни изисквания. В нея ще има от компютърен кабинет, включително сградата ще е такава, че да може сама да се отоплява и осветява, ще има 13 класни стаи, ще има дигитален кабинет, лекарски кабинет, бюфет, кафе-сладкарница, музейна сбирка, учителска стая, директорски кабинет", допълни директорът Манчо Джуркин.

С новото училище и реконструкцията на старото класните стаи ще станат двойно повече, а в коридорите вече няма да се учи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов