Избрани Новини

Висока е лавинната опасност в Пирин планина

Лавинната обстановка в следващите няколко дни ще се влошава

Силният вятър от юг в последните часове, който продължава и сега в Пирин, Рила и Витоша с пориви над 15 м/с по билата, е направил сериозни навявания на всички изложения, различни от юг. В района на Каркъма под връх Тодорка навявките се цепеха дори на много нисък наклон.
Има сведения за редица естествени лавини и такива предизвикани от човек в Пирин в района на връх Вихрен, Хвойнати, западния склон на връх Тодорка, в Рила в района на Мальовица, както и на Витоша, съобщават от ППС - Банско.
В комбинация с обилния на места снеговалеж и по-високи температури, снежната покривка се очаква да бъде сериозно натоварена.
Лавинната обстановка в следващите няколко дни ще се влошава, като предстои засилване на вятъра до ураганен от Ю/ЮЗ и нов снеговалеж. Ще продължат да се формират снежни дъски от навят сняг на различни изложения и да се пълнят всякакви негативни форми.
Ситуацията е изключително сложна и дори в горите, които много често са смятани за сигурно място, потенциалът за лавини в стръмни участъци, предизвикани от човешко натоварване, е голям.
Очаква се:
- значителна лавинна активност (спонтанна и предизвикана от човешко натоварване)
- във високата част на планините и на границата с горския пояс
- на всички изложения, но повишена на С, СИ, СЗ


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)