Честваме преподобни Ефрем Сириец - blagoevgrad.utre.bg

Честваме преподобни Ефрем Сириец

28 януари 2021, 09:40 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Благоевград

Борбата с греха и покаянието е основна тема в съчиненията и проповедите му

Св. преподобни Ефрем Сирин бил родом от Едеса, Сирия - син на благочестиви родители. Млад отишъл в пустинята, станал монах и прекарвал в подвизи. Написал много слова и поучения. Основал училище в Едеса, от което са излезли много знаменити учители на Сирийската църква.
Ръкоположен е за дякон от Св.Василий Велики, без да знае гръцки език, чудесно проговорил тоя език; от него е ръкоположен и за свещеник. По свое завещание от скромност бил погребан в края на градските гробища, дето погребвали странници, в 373 година.

Свети Ефрем Сириец е боговдъхновен църковен писател и екзегет, оставил множество съчинения, сред които и тълкувания на цялото Свещено Писание. Борбата с греха и покаянието е основна тема в съчиненията и проповедите му. Неслучайно молитвата "Господи и Владико на моя живот" от този "проповедник на покаянието" е в основата на православното богослужение през Великия пост. В разнообразни литературни и омилетични форми св.Ефрем разглежда и други основни нравствено-аскетични въпроси.
Св.Ефрем Сириец води борба с ересите и утвърждава православната вяра. До нас са останали много негови догматико-полемически съчинения.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета