Избрани Новини

139 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора чества Кюстендил

Днес е церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора

Малцина са онези, които осмислят живота си по начин, който им отрежда заслужено място във вечността. Те са неподвластни на забравата, защото е светла дирята им. Те са нашата сила в слабостта, упование и светлина. И съвсем обяснимо е преклонението пред подобни личности и завещаното от тях.
Името на Владимир Димитров – Майстора неизменно поражда чувство на национална гордост. Сътвореното от художника е отражение на България и нравствените ценности на българина. Майстора твърдо вярва в предназначението на изкуството – да просветли, да издигне, да облагороди и обогати човешката душа и да я води към съвършенството. И го доказва с творчеството си. Тази година честваме 139 години от рождението на бележития художник.
Днес в 12:00 ч. в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ ще се състои деветото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Събитието отрежда значимо място на Кюстендил в културния живот на страната.
Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Учредена е от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.
От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов и Елица Тодорова. Името на новия лауреат на наградата ще бъде обявено днес на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари.
По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. „Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!“, споделя Елица Тодорова, чиито най-нови творби ще бъдат показани в деня на честването. Тя е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Кюстендил“.
В залите на Галерията присъстващите на събитието ще могат да разгледат представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, изложбата „120 години от рождението на Асен Василиев“ и експозиции с творби на Николай Дюлгеров и Стоян Венев.
В 13:30 ч. участниците в честването ще посетят къща музей „Владимир Димитров – Майстора“ в с.Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов