Избрани Новини

Разлог вече има своя лаборатория за PCR тестове

Капацитетът й е едновременно 48 проби на едно завеждане

Днес кметът на Община Разлог инж.Герчев съвместно с директора на МБАЛ - Разлог д-р Божидар Велев посетиха новата лаборатория, чрез която на място ще могат да се правят PCR тестове за изследване за COVID – 19.
Община Разлог чрез общинския бюджет ремонтира основно помещенията, а апаратурата беше предоставена безвъзмездно от Министерството на здравеопазването за възникналите нужди.
Персоналът на лабораторията с ръководител д-р Йовка Божанова бе обучен от доставчика на апаратурата. Всички завършиха курса на обучение за изследване чрез PCR метод.
Изпратени са 15 проби към Националната референтна лаборатория за изследване и потвърждаване точността на получените резултати. След получаване на потвърждение от Националната референтна лаборатория предстои кандидатстването за сключване на договор със Здравната каса. Капацитетът на лабораторията е едновременно 48 проби на едно завеждане, като резултатите излизат в рамките на 2 часа.
С тази възможност на лабораторията лекарите от МБАЛ – Разлог в изключително кратки срокове ще имат информация за заболяването, което ще даде възможност на лекарите за разделяне на потоците и възможност за ограничаване на заразяването.
Предстои официално откриване, на което ще бъдат поканени официални лица.
Кметът на Община Разлог и управителят на лечебното заведение изразиха своята благодарност към министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов за предоставеното оборудване и на д-р Калоян Калоянов, управител на РЗИ - Благоевград за оказаната подкрепа.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)