Асистентска подкрепа и топъл обяд ще получат уязвими групи от Петрич - blagoevgrad.utre.bg

Асистентска подкрепа и топъл обяд ще получат уязвими групи от Петрич

29 януари 2021, 12:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    МТСП

    Патронажът изхранва над 700 души дневно

59 асистенти ще обслужват 118 потребители с ТЕЛК от 70% нагоре

Готово е проектното предложение на Община Петрич за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 година, проект „Патронажна грижа +“.
Общинският съвет вчера подкрепи кандидатстването по програмата, решението на съветниците е задължителна предпоставка при подаването на проекта. С „Патронажна грижа +“ се дава възможност за предоставяне на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19. Те могат да разчитат на екипите на „Патронажна грижа +“ за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, закупени със собствени средства, както и за съдействие за неотложни административни услуги.
До края на месец април 200 потребители от община Петрич – социално слаби, самотноживеещи и бездомни, ще получават храна по програма „Топъл обяд в условията на Ковид 19“. Стойността на програмата за общината е малко над 47 хил.лв.
118 потребители с ТЕЛК от 70% нагоре ще могат да се възползват и от друга нова социална услуга - „Асистентска подкрепа“. Ще бъдат назначени 59 асистенти за тях, държавата обезпечава финансово годишната издръжка, която възлиза на 470 230 лв.
Община Петрич защити и финансиране в размер на 36 хил.лв. за закупуване на необходимо оборудване за кухнята на звено „Домашен социален патронаж“, което вече изхранва над 700 нуждаещи се лица дневно.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета