Избрани Новини

В ход е специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение

Ще бъдат край пешеходните пътеки, особено в пиковите часове за движение

До 3 февруари в страната се провежда специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение. Тя е с два акцента: в населените места екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени на места с интензивен трафик и край пешеходните пътеки, особено в пиковите часове за движение. Те ще следят за правилното пресичане от страна на пешеходците и недопускане на отнемане на предимството им от водачите на превозни средства, както и за изискването да не се ползват мобилни телефони от шофьорите без „хендс фри“.

Вторият акцент е в засилването на контрола на скоростните режими извън населените места. Техническите средства ще бъдат разположени на пътищата от първи, втори и трети клас. 

Засилени остават и проверките за недопускане на управление на МПС от неправоспособни и водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, както и за наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

По време на полицейската операция от 22 до 27 януари са проверени 35 304 моторни превозни средства и 41 681 водачи и пътници. Установени са 1233 случая на неизползване на обезопасителни системи, 15 950 случая на нарушения на скоростните режими в населените места и 11 052 – извън тях.

637 пешеходци са били санкционирани за неправилно пресичане, а 104 водачи – за отнемане на предимството на пешеходци.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)